Lu Jong Yoga

Lu Jong tradicija temelji se na nizu pokreta tijela koji su se razvili prije više od 8000 godina u Tibetu. Lu Jong potječe iz budističke tradicije Tantrayane i Bön a temelji se na tibetanskoj medicini.

Tibetanska medicina podrazumijeva da su bolesti posljedica neuravnoteženih elemenata odnosno vitalnih tvari u tijelu. Kombinacijom položaja, pokreta i daha, Lu Jong otvara kanale u tijelu i mobilizira krivo usmjerenu energiju. Na taj način, praksa Lu Jonga pomaže u njegovanju ravnoteže na fizičkoj, mentalnoj i energetskoj razini.

Na fizičkoj razini, pokreti podupiru procese ozdravljenja i također se učinkovito bore protiv bolesti. Redovitim vježbanjem postajemo fleksibilniji, snažniji i poboljšavamo ukupnu vitalnost.

Na mentalnoj razini, Lu Jong nam pomaže prevladati negativne emocije poput ljutnje i žudnje kako bismo postigli emocionalnu ravnotežu i povećali vlastitu energiju. Kroz vježbe Lu Jonga možemo utjecati na um na način da on postane slobodan i suosjećajan. Time se jača naše blagostanje, svijest o vlastitom tijelu i unutarnja osjetljivost, kao i moć koncentracije i bistrine.

Na energetskoj razini, Lu Jong otpušta blokade i otvara suptilne tjelesne kanale. Ponovno uspostavljanje pravilnog protoka energije ima duboke posljedice na zdravlje uma i tijela. A kada otvaramo kanale, otvaramo i svoja srca.

Ovaj oblik Lu Jonga tradicije potječe od loze Tulku Lobsanga, koja je praksu Lu Jonga uvela na Zapad. Prije toga, on je usvojio dugogodišnja učenja majstora različitih tibetanskih budističkih škola. Na taj je način uspio prikupiti dragocjene vježbe i modificirati ih kako bi ih prilagodio zapadnjačkim potrebama. Rezultat toga je opsežan program fizičkih pokreta koji imaju sposobnosti dovesti tijelo i um u ravnotežu. Vježbanje Lu Jonga prikladno je za sve uzraste i fizičke sposobnosti. Iako su pokreti Lu Jonga jednostavni, oni sigurno mogu promijeniti život.

“Neka praksa Lu Jonga smanji patnju ljudi.”
Tulku Lobsang

Blagotvorni učinci Lu Jonga

Lu Jong je dostupan svima, bez obzira na dob i pokretljivost

  • Smiruje um i poboljšava koncentraciju
  • Uspostavlja duboku unutarnju ravnotežu putem energije koja teče
  • Održava zdravlje
  • Spriječava nastanak bolesti
  • Aktivira moći samoiscjeljivanja
  • Energetski čisti organizam
  • Djelotvoran protiv kroničnih bolova poput bolova u leđima, probavnih problema i drugih
  • Oslobađa od negativnih osjećaja

Tulku Lobsang

Tulku Lobsang je visoki budistički učitelj i poznati doktor tibetanske medicine. Rođen je 1976. u sjeveroistočnom Tibetu, a išao je u lokalnu budističku monašku školu sa šest godina, dok je već sa 13 je priznat kao osma inkarnacija Nyentse Lame. Već je u to vrijeme impresionirao ljude svojim iscjeliteljskim sposobnostima. Tulku Lobsang dobio je obrazovanje o temeljnim budističkim praksama, tibetanskoj medicini, astrologiji, filozofiji i učenjima Tantrayane.

Tulku Lobsang predstavio je praksu Lu Jong na zapadu. Nakon dugogodišnjeg učenja s učiteljima iz većine tibetanskih budističkih škola, sakupio je Lu Jong pokrete i implementirao modifikacije kako bi ih prilagodio zapadnim potrebama. Rezultat je sveobuhvatan program tjelesnih pokreta za dovođenje tijela i uma u ravnotežu.

Seminari, radionice, povlačenja i zdravstvene konzultacije nude se u brojnim zemljama. Svake godine Tulku Lobsang putuje diljem Europe, Azije i Amerike kako bi prenio svoje znanje. Tulku Lobsangova učenja karakterizira njegov topao i karizmatičan način. Svojim zadivljujućim, duhovitim, živopisnim i relevantnim stilom poučavanja, on uspijeva u delikatnom zadatku prenošenja prastarog znanja tibetanskog budizma u današnje vrijeme. Velika je želja Tulku Lobsanga da kroz kulturnu razmjenu smanji patnju u svijetu.